No Comments

6 tanács ha az V. kerületbe költözöl

Beköltözés az V. kerületbe

Költözéskor sok teher nyomja vállad, a megfelelő költöztető kiválasztása, az esetlegesen elvégzendő munkák az új lakásban, mint a festés, valamint a bürokratikus okmányok intézése. Ezek gyakran annyira elsodornak, hogy a költözés öröme, valamint az új környék felfedezése veszik el, ami pedig az életeseményt igazi élménnyé tenné. Ezért összeszedtünk pár ötletet és tanácsot az V. kerületről, hogy igazán megélhesd a környezetváltozást!

 

1. Sétálj mindenhova!

Az V. kerület valóban teljesen a város központjában helyezkedik el, így könnyen meg lehet mindent tömegközlekedéssel közelíteni, sokszor egyszerűbb is, mint autóval. De ahhoz, hogy igazán megismerd új otthonod környékét, a séta a tökéletes megoldás. A belvárosban nincsenek nagy távok, sokszor a kerületen belül ugyanannyi idő eljutni gyalog valahova, mint járművel. Emellett pedig a kerület igazi esszenciáját így tudod a legegyszerűbben magadba szívni, bejárva minden kis utcáját. A belvárosról tényleg túlzás nélkül állítható, hogy minden épület, sarok, szobor gyönyörű és izgalmas történeteket rejt. A szemed előtt láthatod a város történelmét megelevenedni, minden nap egy új felfedezést tartogat.

 

Sétálj mindenhova V. kerület

 

2. Vissza a természetbe!

Bár Budapest, sajnos jogosan, sokszor megkapja azt a kritikát, hogy nem elég a zöld, az V. kerület pont abban a szerencsés helyzetben van, hogy a parkos és beépített részek kellemes arányban váltják egymást. Akár hétvégén, akár egy hosszú, munkával töltött nap után nyújtózz és járj egyet a kerület valamelyik parkjában. A Szabadság tér igazi gyöngyszem, játszótér, park és kávézót, bárt is találsz, ahol kipihenheted magad és feltöltődhetsz. Az Erzsébet térnél kutyafuttatót is találsz, hogy a négylábú lakótársad se unatkozzon.

 

3. Eszem-iszom

A belváros egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy szinte minden nap új hely bukkan fel valamelyik utcán. Nem kell sokáig gondolkozz, hol ebédelj, vagy éppen igyál meg valamit a barátaiddal este, ugyanis számtalan árkategóriájú, stílusú kávézót, bárt és étteremet találhatsz a környéken. Rengeteg tippet találhatsz online, de offline is, ha gyalog indulsz útnak, biztos hamar lelsz valami kedvedre valót. Ha igazán ütős specialty kávét innál, csekkold ezt a bejegyzésünket: Merre kávézzunk Budapest belvárosában?

 

Vendéglátás V. kerület

 

4. Minden évszak tartogat valami újat

Az évszakok változásával, a különböző ünnepek közeledtével új és új arcát mutatja meg a belváros. Télen egyértelműen a karácsonyi vásár viszi a prímet, a jól ismert Vörösmarty téren található vásár mellett érdemes ellátogatni a Szent István Bazilikához is, ahol minden évben fényfestéssel díszítik fel a templomot, amit óránként lehet este megnézni. Az év többi napján különböző vásárok, étel és ital fesztiválok, koncertek, kutyatalálkozó, időszakos szabadtéri kiállítások várnak arra, hogy felfedezd őket!

 

Karácsonyi vásár V. kerület

 

5. Kultúra minden mennyiségben

Ha színházi előadásokra, könnyű- és komolyzenei koncertekre, kiállításokra, film-, tánc- és képzőművészet alkotásokra vágynál zárt helyen, akkor sem kell messzire menned! Az Aranytíz Kultúrház egy kevésbé közismert gyöngyszeme az V. kerületnek, pedig igazán nem szabad megfeledkezni róla! Az 1879-1880-ban épült eklektikus, neoreneszánsz épületet 2002-2003-ban restaurálták. Az Aranytíz kezdetben a kerületi lakosság körében vívott ki elismerést, majd a budapesti közművelődés egyik meghatározó intézményévé vált. Rengeteg izgalmas előadást is meg lehet hallgatni az említetteken felül, például 2021. november 17. szerda, 19.00-kor Mérő László ad elő.
Az Aranytíz mellett a Toldi egy fontos eleme még a belváros kulturális pezsgésének, többféle előadásoknak, valamint zenés-táncos eseményeknek, buli sorozatoknak ad otthont. Emellett a film szerelmeseinek is igazán jó ötlet lehet ide ellátogatni, hiszen kétféle filmklubot is működtet a mozi.

 

6. Hazai dizájnerek portékái

Érdemes a vásárlási szokásaid is átgondolni az V. kerületbe költözve, hiszen lépten-nyomon vagány üzleteket, pop-up shopokat és showroomokat találhatsz, ahol a legegyedibb akár magyar dizájner darabokra tudsz lecsapni, legyen szó ruhákról, ékszerekről, vagy lakberendezési tárgyakról. Érdemes csekkolni a különböző különleges lakberendezési üzleteket, hiszen ezek költözéskor különösen aktuálisak. Igazán extra tapétákkal, lakástextilekkel, vagy egy feltünőbb bútorral igazán egyedi hatást kölcsönözhetsz új otthonodnak!

 

Ha pedig ezeken túl mindig szeretnél képben lenni, friss ötletekről, helyekről és programokról olvasnál, kövess minket Instagramon vagy Facebookon az újdonságokért!