No Comments

Zöld belváros, az V. kerület legszebb parkjai

Az V. kerület legszebb parkjai

Ha városi parkokra gondolunk, nem Budapest fog legelőször eszünkbe jutni. A magyar főváros gyakran megkapja azt a kritikát, hogy kevés a zöld terület. Bár való igaz, hogy sok a lebetonozott köztér, azért lehet találni olyan parkot Budapesten, ami mindenki igényeit kielégíti. Ebből szedtünk össze néhányat Nektek, hogy ne kelljen sokáig gondolkodni a tavaszi hétvégi programon!

 

Károlyi-kert

A Károlyi-kert a város egyik legrégebbi parkja. A belváros szívében, az Astoria szomszédságában található. A kertet északról a Ferenczy István utca, keletről a Magyar utca, délről a Henszlmann Imre utca, nyugatról a Károlyi-palota határolja. 1768-ban került a mellette álló palotával egyetemben a Károlyi-család tulajdonába, egészen 1929-ig a család tulajdonában maradt. Az 1838-as nagy árvíz megrongálta, így átalakításon esett át a 19. században, klasszicista stílusban. A szabadságharc után élte fénykorát a park, egzotikus növények kerültek betelepítésre, valamit, teniszpályával is bővült. A magánkert végül 1932-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A II. világháborúban súlyosan megrongálódott, majd a ‘80-as, aztán a ‘90-es évek végén ismét át kellett alakítani az egyre pusztuló növényzet miatt.

A Károlyi-kertben két elkerített játszóteret is találunk, szökőkutat, valamint árnyékos sakkozó helyet. A park stílusa ötvözi a barokk korra utaló mértanias és az angolkertre emlékeztető kialakítást kanyargós sétányokkal. Emellett itt található az ország legidősebb fehér eperfája.

Egy városnézéssel, múzeumlátogatással, ebéddel egybekötött nap tökéletes kiegészítője lehet a virágzó parkban való megpihenés. A szomszédban található a Csendes, valamint jó időben a kint megnyitott Csendes társ, ahol enni-inni lehet.

A gyerekekkel érkezőknek külön érdekesség a Károlyi-kert nyula. Sokáig a park legkedvesebb lakója Károly, az óriás belga nyúl volt. Valószínűleg látogatók hagyták ott Károlyt, a dolgozók pedig befogadták. Károly igazi látványosságnak számított, mert naponta többször is kiengedték sétálni. A nyúl miután 2015-ben elpusztult, egy szobrot is kapott, ami a kertben található. Eredeti helye sem maradt üres, hiszen azóta beköltözött egy új nyuszi, Karcsi.

 

Károlyi Kert

 

Szabadság tér

Az V. kerületben, a hivatali negyed közepén található park az egyik legtörténelmibb pihenőhely Budapesten. A tér legismertebb épülete az Neugebaude volt a 19. században, ami börtönként, majd katonai akadémiaként is üzemelt. A reformkorban Széchenyi volt az, aki a tér fásítását és a sétatér kialakítását szorgalmazta. Feleségével egy platánt is ültetett. ami a mai napig látható a parkban. Elnevezése 1900-tól Szabadság tér, utalásként az 1848–49-es szabadságharcra. Ennek megfelelően a térre befutó utcák is a magyar szabadságharchoz kapcsolhatók: Honvéd, Vécsey Károly. Aulich Lajos, Perczel Mór, Kiss Ernő, Október 6.

A teret olyan fontos, vagy anno fontos épületek veszik körbe, mint a Tőzsdepalota, a Magyar Kereskedelmi Bank és az Amerikai Nagykövetség. A parkban számos történelmi jelentőségű szobor is helyet kapott, mint a német megszállás nagy port kavart emlékműve, a Carl Lutz szobor, vagy a szovjet felszabadítás emlékére emelt, szintén vitatott, obeliszk.

A park egyik nagy előnye az állattartóknak, hogy míg sok helyről ki vannak tiltva a kutyák, a Szabadság téren szabadon rohangálhatnak. Emellett két játszótér is helyet kapott itt, a park közepén pedig egy kávézó is van, ahol meg lehet pihenni. Nyáron a Belvárosi Fesztiválnak, sör és borkóstolóknak, szervezett meccsnézésnek és egyéb ingyenes programoknak is otthont ad.

 

Erzsébet tér

Az Erzsébet tér talán a város egyik legjobban ismert parkja. A Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca határolja. Ez a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A pesti Városfal kapuján kívül alakították ki, eleinte Új tér és Vásártér néven volt ismert. 1858-tól lett Erzsébet tér a neve, ami később Sztálin, majd Engels térre módosult.

Itt állt a Hauszmann Alajos által tervezett Kioszk, melynek földszintjén kávéház, emeletén táncterem volt. Később ebben az épületben kapott helyet a Nemzeti Szalon, amit a második világháború után lebontottak.1948-ban összekötötték a Deák teret és az Erzsébet teret. Itt kezdték el építeni a Nemzeti Színházat, ám ez a projekt nem haladt túl jól. Az építkezés kezdetekor ásott gödörből lett a Gödör, a város ikonikus szórakozóhelye. Ezt a szórakozóhelyet, koncert és rendezvény helyszínt ma már Akvárium néven ismerjük.

A parkban található játszótér, sportpályák, valamint gördeszkapark is. A tér közepén áll a Danubius-kút. A Budapest Eye is itt kapott otthont, ami egy izgalmas randevú, vagy családi program is lehet. A kutyák itt is szabadon játszhatnak, valamint egy jól felszerelt kutyafuttató is van a park oldalában.

 

Nektek melyik a kedvenc zöld területetek a belvárosban? Hova vezetnek az első tavaszi sétáitok? Írjatok nekünk Instagramon vagy Facebookon!