No Comments

Jószomszédi iszony, 5+1 tipp a lakóközösségbe való beilleszkedéshez

Jószomszédi iszony 5+1 tipp a lakóközösségbe való beilleszkedéshez

Nemrég költöztél? Nem tudod, hogyan lenne a legideálisabb megismerni a szomszédaid? Egyáltalán van erre szükség? Ebben a cikkben erre adunk Neked választ!

 

A nagyvárosok kapcsán sokszor felmerül, hogy lakói egyre inkább elmagányosodnak, ritkábban alakulnak ki igazi kapcsolatok lakóközösségen belül. Ennek számtalan oka van, de felmerülhet a kérdés, hogy miért is van arra szükség, hogy ismerjük szomszédaink.

Egyrészt a jó szomszédi viszonynak több praktikus előnye van. Hasznos az, ha elutazol, de tudod, hogy a szomszédod meglocsolja a növényeid, megeteti a háziállatod, szemmel tartja a lakást. A biztonságérzetet is növeli, hiszen tudod nagyjából kik vesznek körül és, hogy számíthatsz rájuk. Emellett az érdekérvényesítést is megkönnyíti, hiszen több lakó jobban tudja képviselni magát, akár lakógyűléseken, akár más döntési helyzetekben. Emellett, ha segítségre lenne szükség, vagy csupán valami apróságra, akkor is segít, ha lehet a szomszédban valakihez fordulni.
Másrészről a társas kapcsolataink sokszínűségét és a közösségbe tartozás élményét is megadhatják ezek az ismeretségek. Egészen biztosan minden társasházban akad legalább egy olyan lakó, akivel jól kijönnél és szívesen váltanál pár szót. Különösen a járványhelyzet által egyre inkább elterjedő, otthonról végzett munka során eshet jól a szociális érintkezés lehetősége ‘házon belül’.

De hogyan kezdj hozzá? Íme 5+1 tipp a sikeres szomszédoláshoz!

 

Mutatkozz be!

Az első, talán legtermészetesebb mód, ahogyan megismerkedhetsz a szomszédokkal az, ha bemutatkozol nekik. Persze nem kell erőltetett módon körbecsöngetni, elég az, ha összefutsz valakivel, beszélsz vele pár percet. Ilyenkor el tudod magyarázni, hogy mikor költöztél és melyik lakás a tied. Ez egy olyan alapvető ismeretséget fog biztosítani, amire könnyű lesz a jövőben építeni, ha szeretnél. Ha pedig nem volt szimpatikus az illető, az sem gond, hiszen legrosszabb esetben ez volt az első és utolsó beszélgetésetek.

 

Tippek a lakóközösségbe való beilleszkedéshez

 

Kérj segítséget!

A költözés, a ház, vagy akár a környék megismerésekor jól tud jönni a bennfentes segítség. Ne félj a szomszédaidhoz fordulni! Be kéne cipelni még egy-két bútort? Nem tudod, hol lehet igazán jó kávét inni a közelben? Mikor viszik el a szemetet? Ezekben mind tudnak a számodra szimpatikus szomszédok segíteni. Közös pontokká, élményekké válnak ezek a beszélgetések, amik elmélyíthetik ismeretségeteket. Persze, hogy ne maradjanak viszonzatlanok a szívességek…

 

Nyújts segítséget!

Ha úgy látod, hogy valamelyik szomszédod segítségére tudsz lenni, ne hezitálj! Egyrészt, mert jó érzés másokon segíteni, másrészt, mert ezzel biztosítod őket arról, hogy jó szomszédjuk leszel. Sose becsüld alá az egyszerű és apró szívességek erejét! A szomszédaid tudni fogják, hogy segítőkész, megbízható vagy, így ők is szívesebben fognak neked segíteni, vagy hozzád fordulni, ha úgy alakul. Annál pedig kevés praktikusabb dolog van, mintha nem kell folyton új és új szerelőket hívnod, vagy bizonyos szerszámokat, eszközöket beszerezned, hanem valaki a házból tud benne segíteni.

 

Jószomszédi iszony 5+1 tipp a lakóközösségbe való beilleszkedéshez

 

Legyél nyitott!

Mindenki szívesebben beszélget olyan emberekkel, akik érdeklődőek, kedvesek, elérhetőek. Ez mindenki számára mást jelent. Lehet épp az lesz a siker kulcsa, ha rendezel egy kis összejövetelt a beköltözéskor, ahová a szomszédokat is elhívod. Vagy éppen az, ha megkéred őket, hogy segítsenek összeszerelni a konyhabútort és meghívod őket egy italra cserébe. Segíthet, ha viszel valami finom harapnivalót az első lakógyűlésre és bemutatkozol. Az is előfordulhat, hogy csupán apró segítségek és információ megosztás jön létre köztetek, ha összetalálkoztok a házban valahol. Mindegyik hasznos lesz számodra, így érdemes nyitottnak lenni.

 

Figyelj a határokra!

Minden eddigi tanács mellett érdemes észben tartani azt, hogy alapvetően a szomszédaid idegenek, akiket még egy jó darabig teljesen jól kiismerni nem fogsz. Ahogy ők sem téged. Az emberek sokszínűek, van, aki visszahúzódóbb, introvertáltabb, míg van, aki az élete minden pillanatát megosztaná másokkal. Fontos, hogy ismerd magad és próbálj rájuk is figyelni. Egyénenként változó, kinek mi a sok, mi a kevés. Ha azt érzed, valamelyik szomszédod túlzottan bele akar folyni az életedbe, túl sokat tudna meg rólad, húzz határokat. Finoman és udvariasan, de határozottan. Amennyiben viszont az a benyomásod, hogy te kérdezel másoktól túl sokat, engedd el, pihentesd a témát. Nem szerencsés tolakodónak lenni a szomszédaiddal, ezt ugyanígy elvárhatod tőlük is!

 

Légy önmagad!

Ez egy olyan tanács, amit természetesen nem csupán a szomszédokkal való ismerkedés kapcsán érdemes megfogadni. Nem kell túlgondolni a dolgokat, természetedtől, szokásaidtól eltérően viselkedni szomszédaiddal sem. A költözés sok stresszel jár, ahogy a lakóközösségbe való beilleszkedés is. Ilyenkor az ember hajlamos többet mutatni, mondani magáról, máshogy viselkedni, mint általában. Semmi szükség erre. A szomszédaid megismerése csupán egy újabb lehetőség arra, hogy otthon tud magad érezni hamar új lakásodban. Ahogy egy szép, új kanapé, a lakókörnyezeted megismerése, úgy a szomszédokkal való jó viszony is csak a kényelmedet fogja fokozni. Mondj és tegyél pont annyit, amennyi jól esik és nem idegen számodra. Hidd el, ezt minden szomszédod érteni és értékelni fogja!

 

Kövess minket Instagramon vagy Facebookon ha hasonló tippekről szeretnél olvasni.