No Comments

Ingatlant befektetésnek, 3 tipp amire figyelni kell

Magyarország legkedveltebb befektetési formája, az ingatlanvásárlás továbbra is jó üzlet, de érdemes másképp gondolni rá mint a múltban.

 

Az ingatlanok 2010-es években tapasztalt őrült gyorsaságú megtérülése már a múlté, de ez nem jelenti azt, hogy – kellő körültekintéssel – ne lenne jó ötlet a befektetési célú ingatlanvásárlás.

 

Hosszú táv

A befektetni vágyó vásárlóknak manapság csak hosszú távban érdemes gondolkodni. Az ingatlan értékálló és nagyon úgyfest, hogy válságálló befektetés is, azonban a korábbi évekkel ellentétben ma már nagyobb figyelmet kell szentelni az értéknövekedésnek, mintsem a bérleti díjnak. A mai bizonytalanabb környezetben a bérleti díjak nagyot változtak a kereslet csökkenése miatt, aki csak az Airbnb vagy más rövidtávú lakáskiadási platformról származó bevételekkel számolt annak nagyot kellett csalódnia (a belvárosi ingatlanok manapság csak 3-4%-os hozamot érnek el), ha viszont valaki tud hosszú távra tervezni, annak továbbra is jó lehetőség egy belvárosi lakás.

 

Hol és milyen áron?

Manapság minden eddiginél fontosabb lett az, hogy megcsináljuk a “házi feladatot” egy lakásvásárlás előtt. A fentiek fényében világos, hogy nem minden lakásnak az értéke fog kedvezően változni hosszú távon. A lokáció a király, ez továbbra is alapvetés, de legalább olyan fontos, hogy tisztában legyünk a ház állapotával, lakóközösségének típusával, a társasház anyagi helyzetével, felújítási alapokról és tervekről továbbá a környéken várható infrastruktúrális fejlesztésekről (esetleg annak hiányáról). Csak azért mert a belváros közepén találtunk egy 1 hálószobás lakást, még nem jelenti azt, hogy jó deal.

 

Megváltozott preferenciák

A koronavírus sokak ingatlanvásárlási és bérlési preferenciáit megváltoztatta: sokan keresik a kertkapcsolatot, hogy legyen erkély és megfelelő napfény a lakásban, hogy legyen park a környéken ahová ki lehet menni levegőzni stb. Ezek az új igények egyelőre nem biztos hogy hosszú távon is olyan fontosak lesznek mint most, azonban jobb ez alapján befektetést keresni.